terug

DOORZOEK DE COLLECTIE

geavanceerd zoeken

Titel

Charitas

Categorie
Prenten

Graveerder
Philipp Galle (Haarlem, 1537 - Antwerpen, 1612)
Philipp Galle (of Philip, Philips, Philippe) was een Hollands tekenaar en burijngraveur. Na een opleiding bij Dirck Volckertsz Coornhert in Haarlem in 1556, ging hij in Antwerpen aan de slag bij de uitgever Hieronymus Cock. Hij graveerde de serie van De zeven deugden van Pieter Bruegel die bij Hieronymus Cock verscheen in 1560. Phillip Galle was ook de belangrijkste graveur van het werk van Maarten van Heemskerck. Hij richtte in 1564 in Antwerpen de drukkerij ‘In de witte Lelie’ op. In 1571 werd hij poorter van de stad Antwerpen, meester en vervolgens deken in de Sint-Lucasgilde. (Bénézit, dl. 5, p. 826 en http://www.wittert.ulg.ac.be/fr/flori/opera/galle/galle_ph_notice.html)
Naar
Pieter Bruegel de Oude (ca. 1525 - Brussel, 1569)
Pieter Bruegel de Oude (of Brueghel, Bruegels, Brueghels, Breughel) was een Vlaamse kunstschilder, tekenaar en graveur. (Bénézit, dl. 2, p. 875-878)
Uitgever
Hieronymus Cock (Antwerpen, 1507 - 1570)
Hieronymus Cock (of Koch) was een Vlaamse renaissanceschilder en –graveur, maar verwierf vooral bekendheid als drukker en prentenhandelaar. Zijn winkel In de vier windstreken in Antwerpen was een belangrijke West-Europese ontmoetingsplaats voor het humanisme na Erasmus. (Bénézit, dl. 3, p. 739)

Beschrijving
In 1559 en 1560 tekende Pieter Bruegel de ontwerpen voor een prentenreeks met de zeven deugden. De liefde heeft een hart in de hand. Op haar hoofd zit een pelikaan, een vogel die zijn jongen met zijn eigen bloed zou voeden. Rond de hoofdfiguur zijn de zeven werken van barmhartigheid voorgesteld: de hongerigen spijzen, de dorstigen laven, de vreemdelingen herbergen, de naakten kleden, de zieken bezoeken, de gevangenen bezoeken en de doden begraven. (Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, collectie.boijmans.nl)

Serie
Gravure uit de reeks der Seven Deugden

Druk
Enige staat

Merkteken
Watermerk: gotische P.

Inscriptie
onderaan rechts: BRVEGEL. 1559 / onderaan links: H. cock excude.

Datum
1559

Plaats vervaardiging
Antwerpen, België

Materiaal en techniek
Burijngravure

Afmetingen
256 × 323mm  

Tentoonstellingen
In de ban van het spel. 70 jaar Nationale Loterij, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel, 2004
 
Bibliografie
Robert Muchembled, in In de ban van het spel (Annemie Buffels, algemene leiding), Loterijen in Europa, Nationale Loterij, 2004, p. 34
 
Nationale Loterij
Belliardstraat 25-33
1040 Brussel