terug

DOORZOEK DE COLLECTIE

geavanceerd zoeken
Dame Fortune

Titel

Dame Fortune

Categorie
Kunstwerken: gemengde techniek

Fotograaf
Patrick Van Roy (Elsene / Brussel, 1972)
Patrick Van Roy is een Brussels fotograaf. Op twaalfjarige leeftijd maakte hij zijn eerste negatieven. Vanaf dan was hij gepassioneerd door de fotografie. In 1993 studeerde hij af als industrieel ingenieur waarop hij begon les te geven aan het INRACI in Brussel. Gelijklopend startte hij verschillende artistieke projecten op, waaronder de vzw Box. In september 2001 stelde hij in de galerij 1/1 in Brussel de eerste serie van een lange reeks foto’s tentoon, genaamd Mises en scène involontaires, schilderachtige foto’s getrokken in het Brussels openbaar vervoer. Hij realiseerde deze serie over meerdere jaren en voegde er opnames van metro’s en stations in Londen, Stockholm, Parijs, Berlijn en Madrid aan toe. In 2003 exposeerde hij in de galerij Benoot in Knokke voor de eerste keer zijn serie Perspectives nocturnes. In 2005 was Patrick Van Roy de Belgische laureaat van de Europese FNAC prijs voor fotografie en stelde tentoon in Arles. Een nieuwe serie maniëristische foto’s met de titel Warning verscheen in 2008. In 2010 verwezenlijkte hij zijn eerste solo tentoonstelling in de galerij Antonio Nardone in Brussel, nam hij deel aan de biënnale voor fotografie in Luik en ving aan met zijn serie Warning/Accumulation. In 2012 nam hij deel aan de eerste OFF-ART Fair in de beurs van Brussel en publiceerde Mises en scène involontaires, een publicatie die zijn serie met dezelfde naam illustreerde.

Materiaal en techniek
Digitale fotomontage met LED-verlichting gedrukt op plexiglas

Beschrijving
Deze Fortuna is een creatie met biljeten en ander materiaal uit de collectie van de Nationale Loterij. Fortuna is een mooie, naakte en sierlijke godin die de durvers met haar vurige temperament toelacht. Ze staat recht op een bol, wat haar overheersing over de wereld symboliseert, maar ook haar onstabiliteit. Met haar hoorn van overvloed strooit ze geen goudstukken, bloemen of fruit uit, maar Lottoballetjes. Ze spoort aan om te spelen, maar belooft niets.

Datum
2013

Plaats vervaardiging
Brussel, België

Thema
Fortuna

Afmetingen
181 × 151 × 10 cm  

Tentoonstellingen
Art Brussels 2013, Brussels Expo, Laken, 2013
HasART. Quand le jeu de hasard s’expose, Bibliothèque universitaire Moretus Plantin de l'Université de Namur (BUMP), Namen, 2016
 
Nationale Loterij
Belliardstraat 25-33
1040 Brussel