De collectie op kasteelbezoek

In 2017 werden voor een eerste keer collectiestukken uitgeleend aan het Domein van Seneffe, gelegen in de gelijknamige gemeente iets ten zuidwesten van Nijvel. Op het domein staat o.a. een neoklassiek kasteel uit de 18de eeuw dat de collectie zilversmeedkunst van de Franstalige gemeenschap herbergt. In dit kasteel wordt er regelmatig een tijdelijke expo georganiseerd over de 18de eeuw. In de huidige tijdelijke expo Le Triangle d’or wordt de 18de- eeuwse samenleving toegelicht aan de hand van 13 personages: een diplomaat, een vrijmetselaar, een barbier, een landbouwer… Het centrale personage is de zilversmid waar de andere personages al dan niet zilverwerk bestelden. Alle lagen van de samenleving komen aan bod.
In het kader van deze expo zijn zes stukken uitgeleend zoals ons inzetbord van de Gioco del Biribissi , een in de 18de eeuw populair spel waarbij spelers hun inzet op één of meerdere nummers konden plaatsen; onze mooiste speeltafel (met zilveren kandelaars) en een Lotto Dauphin, een ingewikkelde soort loto met een ‘favoriete’ kleur, ontstaan ca. 1780 en volgens een valse legende gemaakt voor de zoon van Lodewijk XVI, de Dauphin.
Na de tentoonstelling zullen deze stukken in Seneffe blijven in het kader van een langdurige bruikleen.

Ook in het kasteel van Louvignies, gelegen op 6 km van Zinnik (Soignies), in het dorpje Chaussée – Notre – Dame – Louvignies, zijn deze zomer collectiestukken te zien. Sinds 1716 is dit kasteel in de handen van de familie Villegas de Saint – Pierre, en in de 19de eeuw kreeg het zijn huidige neo-renaissance look. Het interieur is een voorbeeld van de Belle Epoque en heeft al dienst gedaan als decor voor films zoals Germinal van Claude Berri. De huidige kasteelvrouwe Florence Moreau de Villegas de Saint-Pierre organiseert er sinds een aantal jaar 19de – eeuwse diners en ook tijdelijke expo’s. Dit jaar zal de expo gaan over de spelen in de 19de eeuw. Hiervoor zijn er een aantal collectiestukken in verband met onze bedrijfsgeschiedenis geselecteerd.

Praktische info:
Kasteel van Seneffe: Le Triangle d’or, 14/05/2019 – 10/05/2020
https://chateaudeseneffe.be/nl/tentoonstellingen/le-triangle-d-or-tentoo...

Louvignies: Jouet ancien, jouet recyclé, 1/07 – 30/10/2019
http://www.chateau-louvignies.be