De collectie in Turnhout: unieke tentoonstelling met werk van o.a. Ensor, Rops en Masereel

Over de jaren heen heeft de Nationale Loterij een unieke kunstcollectie van méér dan 100.000 stukken m.b.t. kans- en loterijspelen verzameld. Om die voor te stellen aan het grote publiek geeft ze zoveel mogelijk stukken in bruikleen aan verschillende Belgische musea.
Vorig jaar werd een bruikleenovereenkomst gesloten met het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout. Een selectie van zo’n 570 objecten werd met behulp van de medewerkers van het museum zorgvuldig bekeken en ingepakt. Op 2 en 3 oktober verhuisden de laatste objecten van Brussel naar Turnhout. Een aantal grote namen maakten de reis: James Ensor, Félicien Rops, Frans Masereel, Rik Wouters, Niki de Saint Phalle.

Naar aanleiding van zijn 50ste verjaardag organiseert het Speelkaartmuseum de tijdelijke tentoonstelling "Kaartspelers in de Kunst. De collectie van de Nationale Loterij" met een 80-tal stukken uit onze collectie. Voor deze gelegenheid is zelfs ons schilderij van David Teniers de Jonge "Kaartspelers in een herberg" tijdelijk verhuisd van het Snijders – en Rockoxhuis in Antwerpen naar Turnhout.

Op 25 oktober vond de vernissage van deze tentoonstelling plaats. Een aantal speeches werden gegeven door onder andere Paul Van Miert, de burgemeester, Filip Cremers, de directeur van het museum, en ook onze CEO Jannie Haek die het had over de Loterij en haar rol als verantwoord spelverdeler en ondersteuner van talrijke goede doelen.

De tentoonstelling vertelt aan de hand van onze stukken het verhaal van het kaartspel en hoe dit spel wordt weergegeven in de kunst. In eerste instantie wordt het kaartspel weergegeven als iets verderfelijks want kaartspelers zijn ‘dwazen die hun zielenheil op het spel zetten’. In de 17de eeuw werd het spel voor het eerst zonder bijbedoeling afgebeeld: David Teniers de Jonge is één van de eerste kunstenaars die het voorstelt als een onschuldig, vriendschappelijk amusement. Vanaf de 18de eeuw werden er specifieke voorwerpen voor de kaartspelers ontworpen: speeltafeltjes, troefaanduiders of zelfs een aangepaste wandelstok. Vandaag de dag blijft het kaartspel een populair tijdverdrijf.

Het Speelkaartenmuseum is heel blij met de ‘schat’ die ze in permanente bruikleen heeft gekregen. Na afloop van de tentoonstelling zullen onze stukken er dan ook afwisselend te zien zijn.

Praktische info:
De Kaartspelers in de Kunst – De collectie van de Nationale Loterij, 26/10/2019 – 30/04/2020