Het lotospel

Het lotospel is ontstaan in de 17de eeuw in Genua uit de weddenschap op de halfjaarlijkse lottrekking van de senatoren van de Republiek. Geleidelijk aan evolueerde het naar een spel, los van de politieke sfeer, waarbij per trekking 5 nummers uit een totaal van 90 werden getrokken. In de 18de eeuw veroverde de Genuese loterij of loto heel Europa en tal van overheden organiseerden het in de hoop hun schatkist te spijzen. Als afgeleide hiervan ontstond de ‘salon’ – of ‘familieloto’ om thuis te spelen.

De collectie van de Nationale Loterij bezit verschillende ‘familieloto’s’, waaronder één uit Frankrijk van eind 18de eeuw. Het oorspronkelijke houten koffertje bevat 17 genummerde kartons, 90 houten trekkingsballetjes en evenveel papieren jetons gekleefd op glazen plaatjes. Bedoeling was om als eerste zijn/haar karton te vullen met de willekeurig getrokken nummers.

Vanaf 14 mei is dit spel, samen met een ander luxueus lotospel uit de collectie, te bewonderen in de tentoonstelling ‘Curiositeit in de 18de eeuw’ (14/05/2017 – 13/05/2018) in het Kasteel van Seneffe. Op een verrassende en dynamische manier zal men een blik op de samenleving in de tijd van de Verlichting krijgen.

Bibliografie: Thierry Depaulis, ‘Salonspelen’: loterijen en loto’s, in: De Kunst van het Spel, Annemie Buffels (algemene leiding), 75 jaar Nationale Loterij, 2009, pp. 82-86 ; Manfred Zollinger, Loterijen in Europa, in: De Kunst van het Spel, Annemie Buffels (algemene leiding), 75 jaar Nationale Loterij, 2009, pp. 24-31

Domaine du Château de Seneffe