terug

DOORZOEK DE COLLECTIE

geavanceerd zoeken
Dorpskermis met loterij van voorwerpen

Titel

Dorpskermis met loterij van voorwerpen

Categorie
Prenten

Naar
David Vinckboons (Mechelen, 1576 - Amsterdam, 1632)
David Vinckboons (ook Vinckebons, Vinkenboons of Vinckebooms) was een Vlaams schilder en tekenaar. Hij was leerling bij zijn vader, de schilder Philip Vinckboons. Ze verhuisden naar Antwerpen en weken vervolgens uit naar Amsterdam, waar David Vinckboons zich naar alle waarschijnlijkheid definitief vestigde. Hij schilderde voornamelijk geanimeerde landschappen, onderwerpen uit het Oude en Nieuwe Testament, kermistaferelen en dieren. Hij was ook glasschilder. Een van zijn belangrijke werken is een compositie met een wachtende menigte voor de loterijtrekking ter financiering van het ouderlingentehuis in Amsterdam. (Bénézit, dl. 14, p. 271)
Graveerder
Nicolaes de Bruyn (Mechelen, 1565 of 1571 - Amsterdam, 1652)
Nicolas de Bruyn was een Vlaams historieschilder, tekenaar en graveur. Foutievelijk werd hij ook N. de Bray genoemd. Hij werd opgeleid door zijn vader Abraham de Bruyn. In 1601 trad hij toe tot de Antwerpse gilde maar vestigde zich vanaf 1617 definitief in Rotterdam. Hij werkte samen met Lucas van Leyden, Gilles van Coninxloo en David Vinckboons. (Bénézit, dl. 2, p. 911)
Uitgever
G. Valk

Inscriptie
onderaan, in het midden: G: Valk. excud. / onderaan, rechts: Davidt Vinckbons Invetor Nicola de Brujn Schulptor

Datum
eind 16de - eerste helft 17de eeuw

Plaats vervaardiging
België

Materiaal en techniek
Burijngravure

Afmetingen
430 × 700mm  

Bibliografie
Sophie Raux, Sint-Truiden in het circuit van de grote rondreizende loterijen inzake kunstwerken en luxe-artikelen in de tijd van Ernest van Beieren, in Muziek, Woord en Beeld (Thierry Ghys, algemene leiding), Sint-Truiden, 2012, p. 30-39
 
Nationale Loterij
Belliardstraat 25-33
1040 Brussel