terug

DOORZOEK DE COLLECTIE

geavanceerd zoeken

Titel

El Hechicero

Categorie
Beeldhouwwerken

Beeldhouwer
Juan Ripollés (Alzira, 1932)
Juan Garcia Ripollés is een Spaans schilder, graveur en beeldhouwer. Hij was actief in Frankrijk van 1954 tot 1963. Het begin van zijn carrière, voor zijn vertrek naar Parijs, verliep moeilijk. Vier jaar na zijn aankomst in de Franse hoofdstad, werden zijn schilderijen tentoongesteld in de galerij Drouant-David, die Picasso en Chagall tentoonstelde. In het begin van de jaren 1960 keerde hij terug naar Spanje en zette er zijn artistieke activiteiten in symbiose met de natuur verder. Hij beriep zich op het principe van de spontane artistieke expressie : kunst mag geen conforme kopie van de realiteit zijn maar moet, in tegenstelling, de wereld heruitvinden met een maximum aan creativiteit. De voorbije halve eeuw werden zijn schilderijen en beeldhouwwerken getoond in meerdere musea en galerijen in Amsterdam, New York, Tokyo en Peking. Zijn grote beeldhouwwerken kregen een plaats in parken, straten en pleinen van steden zoals Madrid, Sevilla, Valencia, Lissabon, Venetië, ’s-Hertogenbosch of Peking (Juan Ripollés, Ripollés, [online], geraadpleegd op 19 augustus 2014. URL : http://www.ripolles.es/biografia.php)

Beschrijving
Juan Ripollés maakt zijn fetisjen zelf. Een ervan is 'El Hechicero', de tovenaar, een bronzen mannetje, armen gespreid en een hoefijzer als hoofddeksel. Volgens een legende die stamt uit de 10de eeuw zou een hoefijzer boven de deur hangen geluk brengen, op voorwaarde dat het met de open kant naar boven gericht is. Uit het volk komt echter niet enkel het bijgeloof, maar ook de volkswijsheid. En die zegt dat in plaats van het mogelijke geluk er een reëel ongeluk kan komen wanneer het hoefijzer van de muur op iemands hoofd valt. Deze dubbelzinnigheid zit in 'El Hechicero' van Ripollés.

Signatuur
gesigneerd (op de basis, achteraan in de rechterhoek): Ripollés

Merkteken
op de basis, vooraan in de linkerhoek: PA 1/4

Datum
1997

Plaats vervaardiging
Madrid, Spanje

Materiaal en techniek
Brons

Afmetingen
94,5 × 73 × 21,5 cm  

Bibliografie
Willem Elias, in De kunst van het spel (Annemie Buffels, algemene leiding), 75 jaar Nationale Loterij, Nationale Loterij - Mercatorfonds, 2009, p. 220-221
 
Nationale Loterij
Belliardstraat 25-33
1040 Brussel