terug

DOORZOEK DE COLLECTIE

geavanceerd zoeken

Titel

La Fortune

Categorie
Beeldhouwwerken

Beeldhouwer
Daphné Du Barry (Arnhem, 1950)
Daphné Du Barry is een Frans-Nederlandse beeldhouwster. Na haar middelbare opleiding aan het lyceum van haar geboortestad Arnhem, studeerde ze talen aan de universiteit van München en aan de Mc Gill universiteit van Montréal. Vervolgens studeerde ze moderne literatuur aan de Sorbonne. In 1971 ontmoette ze in het huis van Salvador Dali in Cadaquès de kunstcriticus Jean-Claude Du Barry die enkele jaren later haar echtgenoot werd. Na een korte carrière als variétézangeres (met ‘Porto-Vecchio’, zomernummer in 1982), volgde Daphné Du Barry tekenen bij de Hongaar Akos Szabo in Parijs. Tijdens een verblijf in Firenze ontmoette ze Marcello Tommasi, één van de grootste meesters van de figuratieve kunst in Italië. Ze werd leerling in zijn atelier. Gelijklopend schreef ze zich in aan de kunst- en tekenacademie van Firenze. Behalve bronzen van atletische naakten, vervaardigde Du Barry voornamelijk bustes en beeldhouwwerken. Bovendien ontwierp ze beelden op ware grootte van de acteur Klaus Kinski en van de actrice Allegra Curtis (dochter van Tony Curtis). Door de grote verscheidenheid aan thema’s, de harmonische stijl en haar geïdealiseerde visie op het menselijk lichaam is Du Barry één van de beste vrouwelijke vertegenwoordigers van de figuratieve klassieke stijl in Europa. Ze ontving meerdere onderscheidingen waaronder de Prix Renaissance des Arts in 1997. (Daphné Du Barry, Daphné Du Barry. Le Bronze et la Beauté, [online], geraadpleegd op 18 augustus 2014. URL: http://www.daphne-dubarry.com/biographie-daphne-du-barry.html)
Metaalgieterij
Fonderia Artistica Mariani

Beschrijving
Dit beeldje, vitaal en pittig stappend, is een andere versie van de ranke Fortuna van Daphné Du Barry bewaard in de collectie van de Nationale Loterij. Deze Fortuna draagt een eenvoudige, eigentijdse zomerjurk. De blinddoek en de hoorn van overvloed zijn de enige attributen die nog naar haar mythologische achtergrond verwijzen.

Signatuur
gesigneerd en genummerd (op de hoorn van overvloed, achteraan): Daphné Du Barry 6/8

Datum
2000

Plaats vervaardiging
Italië

Thema
Fortuna

Materiaal en techniek
Brons

Afmetingen
hoogte: 60 cm  

Tentoonstellingen
Art Brussels 2013, Brussels Expo, Laken, 2013
Bokrijk, gokrijk. Kansen, gokken en spelen, Het Domein Bokrijk, Genk, 2005
Art Nocturne Knocke 2014, CC Scharpoord, Knokke-Heist, 2014
In de ban van het spel. 70 jaar Nationale Loterij, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel, 2004
HasART. Quand le jeu de hasard s’expose, Bibliothèque universitaire Moretus Plantin de l'Université de Namur (BUMP), Namen, 2016
 
Bibliografie
Annemie Buffels (algemene leiding), In de ban van het spel, Loterijen in Europa, Nationale Loterij, 2004, p. cover
39e Internationale Kunst-en Antiekbeurs, Knokke 2014, 2014, p. 40
 
Nationale Loterij
Belliardstraat 25-33
1040 Brussel