terug

DOORZOEK DE COLLECTIE

geavanceerd zoeken

Titel

Triktrakspelers in een landschap

Categorie
Wandtapijten

Manufactuur
Willem Werniers
Willem Werniers was actief te Rijsel van 1700 tot 1738.
Naar
David Teniers de Jonge (Antwerpen, 1610 - Brussel, 1690)
David Teniers de Jonge (ook: David II Teniers) was de zoon van de historieschilder David Teniers de Oude (ook: David I Teniers), bij wie hij zijn schildersopleiding volgde. In 1632-1633 werd hij in de Sint-Lucasgilde van zijn geboortestad opgenomen. Door zijn huwelijk in 1637 met de dochter van Jan Bruegel de Oude onderhield hij contacten met de familie Bruegel en eveneens met Peter Paul Rubens. Hij zou uitgroeien tot één van de belangrijkste genreschilders van de Zuidelijke Nederlanden en werd in 1647 benoemd tot hofschilder van aartshertog Leopold Willem (1614-1662), de Spaanse landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden (1647-1656). Ten laatste in 1651 verhuisde hij zijn atelier naar Brussel waar hij tot zijn overlijden werkzaam zou blijven. (Margret Klinge, David Teniers de Jonge, in De kunst van het spel, p. 116 - Bénézit, dl. 13, p. 529)

Beschrijving
Dit wandtapijt behoort tot de succesrijke reeks die voor 1738 in de manufactuur Willem Werniers naar motieven van Teniers de Jonge werd geproduceerd. Vanuit een stilistisch standpunt behoort het tot het 'eenvoudige' type, met kleinere, vaak karikaturaal weergegeven figuren in een vrij, schematisch landschap met bomen en struiken. De rand is in dit geval als een smalle lijst vormgegeven. In een zijdelings door hoge bomen begrensd landschap, bevinden zich de figuren op de voorgrond. Net als de scherp afgetekende bladeren van de bomen en planten, zijn ze bijna symmetrisch opgesteld. Ze laten hun blik vrij dwalen over weiden, een stad in de verte aan de rivier en tot aan de bergen aan de horizon. Het landschap is waarschijnlijk een eigen creatie van de ontwerper. Voor de personages daarentegen heeft hij uit verscheidene schilderijen van Teniers geput, en die figuren vervolgens min of meer sterk vereenvoudigd. Centrale figuur is een stuntelige boer die de zaaier symboliseert. Naast hem zit een jongeman op een houtblok die genoeglijk een pijp rookt. Deze figuren die aan verschillende schilderijen van Teniers zijn ontleend, creëren samen met de triktrakpelers een nieuwe symboliek. De figuur van de boer verwijst naar de positieve bezigheid van de landbouwer die zijn plicht vervult, terwijl de triktrakspelers en de roker voor zondig genot en ledigheid staan.

Inscriptie
onderaan in het midden: G. Werniers L. F.

Datum
ca. 1720

Plaats vervaardiging
Rijsel, Frankrijk

Thema
Triktrakspel

Materiaal en techniek
Zijde / Wol

Afmetingen
290 × 370 cm  

Tentoonstellingen
De kunst van het spel. 75 jaar Nationale Loterij, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel, 2009-2010
Art Nocturne Knocke 2015, CC Scharpoord, Knokke-Heist, 2015
 
Bibliografie
Margret Klinge, in De kunst van het spel (Annemie Buffels, algemene leiding), 75 jaar Nationale Loterij, Nationale Loterij - Mercatorfonds, 2009, p. 126-128
 
Nationale Loterij
Belliardstraat 25-33
1040 Brussel