Collection on the move 2022

In 2017 en 2019 ontleende het Kasteel van Seneffe al 18de -eeuwse objecten voor hun tijdelijke tentoonstellingen. In 2020 zijn 25 objecten, voornamelijk boeken en spelen, naar het Kasteel verhuisd in het kader van een langdurige bruikleen. Bij het veranderen van de scenografie van hun permanente expo heeft men dan ook rekening gehouden met onze stukken. Elf objecten hebben zo een plaatsje gekregen in die nieuwe permanente tentoonstelling op het gelijkvloers van het gebouw. Toch wel de blikvanger is de Venetiaanse tafel die in de tweede ruimte geplaatst is onder een enorme glazen stolp zodat niemand in de verleiding kan komen om eens aan één van de touwtjes te trekken. In de vitrines naast de tafel zijn ook een paar mooie lottospelen van onze collectie opgesteld. Het vormt een mooi geheel met de ruimte en de andere objecten. Verderop in de tentoonstelling zijn er nog een aantal boeken en spelen te bewonderen.
Met deze nieuwe scenografie wil de directrice - conservatrice Marjolaine Hanssens het dagelijkse leven van denkbeeldige kasteelbewoners in de 18de eeuw weergeven. Dit dagelijkse leven wordt verteld aan de hand van de almanak van de baljuw.
Praktische info: https://chateaudeseneffe.be/nl/tentoonstellingen/van-dag-tot-dag-de-18de...
Foto: Kasteel van Seneffe

Begin dit jaar is Luna Park, ons modern wandtapijt ontworpen door Nick Andrews, naar het TAMAT in Doornik verhuisd, ook in langdurige bruikleen. Op dit moment heeft het een plaats in de permanente tentoonstelling 'Tournai, territoire textile' waarin men weergeeft hoe Doornik ook na WO II een centrale rol heeft gespeeld in de heropleving van de wandtapijtkunst en dat tot op de dag van vandaag.
Het hangt vlakbij een monumentaal wandtapijt van de Napoleontische periode (19de eeuw); beide zijn vervaardigd door een specifieke techniek, namelijk het tuften. Deze opstelling is te zien tot 6 november van dit jaar; een aantal keer per jaar wordt een deel van de permanente expo vervangen zodat er steeds iets nieuws te ontdekken valt voor de bezoeker.
Praktische info: https://tamat.be/nl/agenda/tournai-territoire-textile-2/
Foto: TAMAT

En tot en met 28 augustus kan men in het TreMa – Musée des Arts anciens in Namen terecht voor de tentoonstelling 'Diableries!'. Zes dobbelstenen van de Romeinse Oudheid en ons triktrak spelkoffertje van ca. 1500, dat in permanente bruikleen is bij het Snijders-&Rockoxhuis in Antwerpen, zijn in deze tijdelijke tentoonstelling opgenomen. De rode draad is de Duivel, een figuur die de mens fascineert alsook schrik aanjaagt.
Praktische info: https://www.museedesartsanciens.be/evenements/diableries/