Nationale Loterij vertrouwt deel van haar collectie toe aan Koninklijke Bibliotheek

Eind december 2022 werden zo’n 11.000 documenten en objecten overgebracht naar KBR, de nationale bibliotheek in Brussel.
KBR neemt het erfgoed in bewaring (permanente bruikleen) en houdt de collectie fysiek bij elkaar in optimale omstandigheden. Dat gebeurt in een afgesloten en beveiligd magazijn met een temperatuur- en luchtvochtigheidsregeling. De stukken zijn enkel toegankelijk voor gekwalificeerde erfgoedmedewerkers.

De duizenden objecten die de Nationale Loterij doorheen vele jaren heeft bijeen gebracht zijn allemaal sterk verbonden met de activiteiten en de geschiedenis van het bedrijf. Het gaat onder meer om 220 drukwerken, van 1520 tot vandaag, gelinkt aan de thema's kansspel, kansberekening en loterijen, maar ook om een unieke collectie van 10.500 loterijbiljetten van 1714 tot vandaag. Daarnaast zijn er meer dan 1.000 prenten en affiches met uiteenlopende onderwerpen van bijvoorbeeld 16de-eeuwse gravures van de Romeinse godin Fortuna tot de eigen publiciteit van de Nationale Loterij.

"De collectie behoort toe aan alle Belgen en daarom is het van belang dat ze goed bewaard blijft maar ook toegankelijk is voor alle geïnteresùseerden. Een betere en mooiere plek dan KBR konden we dus niet vinden", zegt Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij.

"KBR is verheugd dat zij als nationale bibliotheek deze taak mag overnemen. Het depot reikt onze wetenschappers en bezoekers tal van nieuwe onderzoekskansen in de fascinerende wereld van het kansspel aan", stelt Sara Lammens, algemeen directeur ad interim van KBR.

De objecten zijn opgenomen in de inventaris van KBR en worden ook verder gedigitaliseerd.